Annet Hogenesch
        coaching en begeleiding bij levensvragen

Begeleiding bij levensvragen

Al vele jaren werk ik met thema's als: verlies en rouw, sterven, eenzaamheid, dementie, suïcide, seksualiteit en relaties, ethische dilemma's. Mijn begeleiding bij levensvragen is gebaseerd op geestelijke zorg. Daarnaast zet ik desgewenst technieken in als EMDR en EFT.
 

Individuele begeleiding

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen iemand danig uit balans brengen. Het verwerken ervan kost tijd en is niet slechts een kwestie van: accepteren wat er gebeurd is. Eerlijk gezegd heb ik zelf moeite met het woord "accepteren", zeker als het als een soort morele plicht van je verlangd wordt om (weer) normaal te kunnen functioneren...

Verwerken van ingrijpende gebeurtenissen is volgens mij: de kunst om er mee te leren leven. Dus niet weggestopt als iets wat jou overkomen is, maar ingepast als iets wat je je verdere leven bij je zult dragen zonder dat de herinnering eraan (telkens opnieuw) je balans verstoort.

Verwerken is een proces waarin ik je kan begeleiden. Hiervoor put ik uit mijn praktijk als geestelijk verzorger en theoretische en praktische kennis van pedagogiek, psychologie en sociologie. Ik loop een tijdje met je mee, luister naar je verhaal en ga, samen met jou, op zoek naar interventies en/of rituelen die kunnen helpen bij de verwerking.
 

Crisisbegeleiding

In acute situatie is het niet altijd meteen mogelijk om traumatische gebeurtenissen een plek te geven. Emoties stromen over, vliegen alle kanten op en zoeken primair een uitlaatklep.

Waar volwassenen soms wel al woorden kunnen gebruiken om uitdrukking te geven aan gevoelens van ontzetting, onmacht, pijn en schrik, hebben kinderen die mogelijkheid veel minder en tonen zij hun emotie veel meer in lichamelijke klachten en soms moeilijk verstaanbaar gedrag.

Op de scholen waar ik hulp heb geboden, heb ik gebruik gemaakt van beelden, muziek, drama en spelelementen om gedachten en gevoelens bespreekbaar te maken.

Ook zet ik symbolen en rituelen in om het proces van verwerking en inpassing in jouw leven, in gang te kunnen zetten.

 

   

 

 

Kinderen ondersteunen bij ingrijpende gebeurtenissen

Herinneringsdoosje

Ook kinderen maken ingrijpende gebeurtenissen mee. Soms verliezen ze een geliefd persoon. Of er is een klasgenootje iets ernstigs overkomen. Of een huisdier is doodgegaan. Zulke ervaringen kunnen enorm ingrijpend zijn voor kinderen. Er spelen allerlei gevoelens mee. Gevoelens van angst, eenzaamheid, verdriet, verwarring, schuld..

Als volwassen kunnen wij de kinderen ondersteunen om de gebeurtenis een plek te geven. Iets doen, is een van de manieren om ruimte te scheppen voor het omgaan met verlies. Ik werk zelf met kinderen, maar ik kan volwassenen hier ook in trainen.

Aan de orde komen vragen als:
- maak ik doodgaan wel of niet bespreekbaar ?
- hoe ga ik met gevoelens om ?
- welke rouwtaken hebben kinderen te doen ?
Daarna kunen mensen hier zelf mee aan de slag.
 

Reacties van kinderen

Lieve Annet,
 
Ik vind het jammer dat je niet meer komt. Ik vond het fijn om met jou te praten en spelletjes te doen over waar ik verdrietig over ben. Ik vond het fijn om te knutselen en zo samen te praten. Soms ben ik nog wel verdrietig. Maar ik kan ook weer lachten. En ik ben ook niet meer  bang in het donker.
 
Mirthe (12 jaar)

Annet,
 
ik vond het leuk met jou. Ik zal je missen.  
 
Liefs, Eva (10 jaar)

boom

Websitebouw: www.cemproductions.nl